Η σημασία της "καθαρής τροφής" των προβιοτικών και της άσκησης

Η σημασία της "καθαρής τροφής" των προβιοτικών και της άσκησης
Προβιοτικά & Πρεβιοτικά: Σε τι διαφέρουν και ποιος είναι ο ρόλος τους στην υγεία μας; της κας Κωνσταντίνα Κατσανά Διαιτολόγου Διατροφολόγου
Με αφορμή την τελευταία μας συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2018 στον όμορφο και χαλαρωτικό χώρο της Green Therapy (Παπαναστασίου 59, Ηράκλειο Κρήτης) με κεντρικό θέμα την αξία των προ- και πρεβιοτικών στην υγεία μας, αισθανθήκαμε την ανάγκη να μοιραστούμε όσα συζητήσαμε με ακόμη περισσότερους φίλους, καθώς η ισορροπημένη σχέση με το γαστρεντερικό μας σύστημα είναι κάτι που αφορά και απασχολεί όλους μας!

Στόχος, λοιπόν, αυτή της δημοσίευσης είναι διαβάζοντάς την να αποκομίσετε ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για εσάς και να ξεκαθαρίσετε μέσα σας τυχόν προβληματισμούς που είχατε σχετικά με το θέμα.
Απώτερος στόχος όλων αυτών των διεργασιών είναι η ενίσχυση της εσωτερικής σας επιθυμίας και η ώθησή σας να προσθέσετε ένα επιπλέον λιθαράκι σε αυτό που ονομάζουμε «Βελτίωση Τρόπου Ζωής».
Ας ξεκινήσουμε παραθέτοντας τους επίσημους ορισμούς των προ- και πρεβιοτικών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, ώστε να είμαστε σε θέση να αντιλαμβανόμαστε σε τι διαφέρουν, αλλά και πώς σχετίζονται μεταξύ τους.
ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ: «Ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι χορηγούμενη σε επαρκή ποσότητα έχουν ωφέλιμη επίδραση στον ξενιστή.»
ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΑ: «Επιλεκτικά ζυμώσιμο συστατικό, το οποίο οδηγεί σε συγκεκριμένες αλλαγές στη σύσταση ή/και τη δραστηριότητα της εντερικής μικροχλωρίδας, με αποτέλεσμα να προσφέρει όφελος/οφέλη στην υγεία του ξενιστή.»
Με απλά λόγια, όταν χρησιμοποιούμε τη λέξη «προβιοτικά» αναφερόμαστε στα φιλικά βακτήρια που κατοικούν στο γαστρεντερικό μας σωλήνα και ιδιαίτερα στο κόλον (τμήμα του παχέος εντέρου), ενώ τα «πρεβιοτικά» αποτελούν την τροφή που χρησιμοποιούν τα φιλικά βακτήρια για να μπορέσουν να αναπτυχθούν και να ενισχύσουν τη δραστηριότητά τους.

Από την ερμηνεία των ορισμών μπορούμε αρχικά να εξάγουμε τα δύο ακόλουθα συμπεράσματα:
i. Το παχύ μας έντερο αποικείται από βακτήρια &
ii. Αφού χαρακτηρίζουμε τα προβιοτικά ως «φιλικά» αυτό λογικά σημαίνει ότι υπάρχουν και ορισμένα βακτήρια, τα οποία δε δείχνουν το ίδιο φιλικές διαθέσεις.
Πράγματι, εάν μπορούσαμε να δούμε τι συμβαίνει στο εσωτερικό του γαστρεντερικού μας σωλήνα, σίγουρα θα εντυπωσιαζόμασταν!
Ο συνολικός αριθμός μικροβίων στο σώμα μας είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των ίδιων μας κυττάρων.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι μόνο στο κόλον ενός υγιούς ενήλικα εντοπίζονται περίπου 40 τρισεκατομμύρια (!) βακτήρια.

Τα τελευταία χρόνια προκύπτουν ολοένα και περισσότερες μελέτες, οι οποίες συσχετίζουν το είδος των μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερό μας με πολλές διαφορετικές παραμέτρους στην υγεία μας. Τα ευρήματα φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενα και αναδεικνύουν τον πολύπλοκο και σύνθετο τρόπο, με τον οποίο η μικροχλωρίδα (το σύνολο των μικροοργανισμών) του εντέρου μας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη και καρκίνου έως τη ρύθμιση των επιπέδων όρεξης/κορεσμού και την εμφάνιση παχυσαρκίας.
Εύκολα αντιλαμβάνεται, λοιπόν, κανείς το πόσο σημαντικό είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στην ενίσχυση των φιλικών προς εμάς βακτηρίων, ώστε να μας παρέχουν προστασία από τις δυσμενείς επιδράσεις των παθογόνων μικροοργανισμών και να επικρατεί μια κατάσταση ισορροπίας. Ακολουθούν τα πιο καλά τεκμηριωμένα οφέλη των προβιοτιών:

ΟΦΕΛΗ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
-Μείωση έντασης και διάρκειας ιογενούς διάρροιας
-Πρόληψη διάρροιας λόγω χρήσης αντιβιοτικών.
-Ανακούφιση συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (κυρίως μείωση μετεωρισμού/φουσκώματος και μειωμένη παραγωγή αερίων).
-Βελτίωση συνολικής γαστρεντερικής λειτουργίας και αντιμετώπιση δυσάρεστων συμπτωμάτων/ενοχλήσεων αδιευκρίνιστης αιτιολογίας
--Σύνθεση βιταμίνης Κ και βιταμινών του συμπλέγματος Β στο παχύ έντερο.
-Αύξηση διατροφικής αξίας των τροφίμων, στα οποία περιέχονται τα προβιοτικά.
-Καλύτερη πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που περιέχονται στα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
-Παραγωγή ουσιών με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για την υγεία (όπως λιπαρά οξέας βραχείας αλύσου και πολυαμίνες) Μείωση φλεγμονής. 
-Ενίσχυση βλεννογόνου χιτώνα του γαστρεντερικού σωλήνα, ο οποίος σχετίζεται με την άμυνα του οργανισμού μας.
Αφού είδαμε τους πολλούς διαφορετικούς τρόπους, με τους οποίους τα προβιοτικά μπορούν να μας βοηθήσουν τόσο σε επίπεδο άμυνας του οργανισμού, όσο και μέσω των διατροφικών οφελών που μας προσφέρουν, αξίζει να αναφέρουμε τις κυριότερες διατροφικές πηγές, στις οποίες μπορούμε να τα συναντήσουμε τα προβιοτικά, αλλά και την τροφή τους –δηλαδή τα πρεβιοτικά.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΩΝ
-«Ζωντανό» γιαούρτι (μπορεί να αναγράφεται ότι περιέχει «ζωντανή καλλιέργεια γιαούρτης» ή ακόμη να αναγράφεται το γένος των βακτηρίων που περιέχει πχ «καλλιέργεια Bifidus»)
-Κεφίρ
-Ξινόγαλα
-Αριάνι
-Μαλακά τυριά μακράς ωρίμανσης
-Ξινολάχανο
-Τουρσί λαχανικών
-Ψωμί με προζύμι
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΠΡΕΒΙΟΤΙΚΩΝ
-Ραδίκια -Κρεμμύδι -Σκόρδο -Πράσα -Σπαρράγια -Κριθάρι, Σιτάρι, Βρώμη, Κινόα -Μήλο, Μπανάνα, Μύρτιλα -Μέλι -Κακάο –Λιναρόσπορος.
Πώς μπορείτε να μετατρέψετε τη θεωρητική γνώση σε ΕΥΚΟΛΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, οι οποίες μπορούν να σας ωφελήσουν στην καθημερινότητά σας;
Μπορείτε πολύ απλά να ξεκινήσετε εμπλουτίζοντας το καθημερινό σας διαιτολόγιο με κάποια-ες από τις διατροφικές πηγές των προ- και πρεβιοτικών που εσείς προτιμάτε.
Πώς θα σας φαινόταν η ιδέα να απολαύσετε ένα δροσιστικό και χορταστικό ρόφημα με κεφίρ, μπανάνα και κακάο στο δεκατιανό σας και για το απογευματινό σας γεύμα να επιλέξετε ένα ζωντανό γιαούρτι μαζί με λίγο μέλι, βρώμη και μήλο;

Επίσης, μια καλή ιδέα είναι να αρχίσετε να συνοδεύετε το κύριο γεύμα σας με ξινολάχανο ή/και τουρσί λαχανικών, συνδυάζοντας την ενίσχυση του κορεσμού με τα πολύτιμα οφέλη που προσφέρουν τα προβιοτικά τρόφιμα στην υγεία σας.

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι τα θεμέλια ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής χτίζονται σταδιακά και ο δικός μας στόχος είναι να συμβάλλουμε στο να φτιαχτούν από «ακλόνητο» υλικό και με ουσιαστικές βάσεις!


Tags: